KULATÁ, HRANATÁ, HVĚZDIČKOVÁ, TICHÁ?


Nevíte jaký tvar žací struny vybrat? Otázku zda kulatou, nebo hranatou strunu slýcháme poměrně často. Odpověď vás možná překvapí. Profil není zdaleka to, co má na funkci největší vliv. 


HLAVNÍ JE PRŮMĚR

Zdaleka neznamená, že čím silnější tím lepší. Mnohdy spíše naopak. Pro každý stroj existuje jeden nebo dva vhodné průměry struny a ty bychom měli dodržovat.

Použitím silnější struny než je pro Váš vyžínač nebo křovinořez vhodné, dochází k výraznému přetěžování. Odpor vzduchu silnější struny má za následek zmenšení otáček. To není vhodné jak pro motor, tak pro samotné sečení. K sečení totiž dochází jen díky plnému napnutí struny. Jelikož je struna poměrně lehká, je potřeba právě vysokých otáček, aby byla zcela napnutá a správně sekala. K sekání navíc dochází až na úplném konci, cca posledních 10-15 mm. To je také důvod, proč se tvar struny zase až tolik neprojevuje na funkčnosti.

Proto vždy radíme, nepoužívejte silnější než pro daný stroj doporučený průměr. Práci si neulehčíte pouze tím nadměrně zatěžujete stroj.

            Žací struny - hranatá STIHL - ALFATEK s.r.o.             Žací struny - tichá STIHL - ALFATEK s.r.o.            Žací struny - CF3 PRO STIHL - ALFATEK s.r.o.

JAKÝ VLIV MÁ TVAR STRUNY NA FUNKCI?

Standardní kulatá struna má tendenci být odolnější a pomaleji se opotřebí a ulomí. Z naší zkušenosti je to nejčastější volba zákazníků.

Čtvercová struna může lépe sekat silnější a více zdřevnatělé trávy. Na některé zákazníky může působit i zvukový efekt, protože tento profil mívá ostřejší a agresivnější zvuk.

Kulatá s drážkou, také označována jako tichá, má díky zmenšenému odporu vzduchu nižší hlučnost. Je vhodná při použití s elektrickými a akumulátorovými stroji, protože už dále nezvyšuje hlukovou zátěž.

Nejnovějším typem struny v našem sortimentu je CF3 PRO s profilem písmene X. Tato struna dosahuje velmi dobrých parametrů a díky nim si získává stále více zákazníků. Srovnávat ji však jen na základě tvaru nelze, protože zde do hry vstupují odlišné materiály a tvar tedy není jediné kritérium. Tato struna je složena hned ze tří materiálů a díky tomu je docíleno jak pružnosti, tak odolnosti. Nevýhodou je vyšší cena.

Co je však společné většině typů strun a často se na to zapomíná - struny mají rády vodu. Před použitím je tedy namočte do vody. Tím zlepšíte jejich odolnost a pružnost. 


DBEJTE NA BEZPEČNOST

Jako národ kutilů máme občas tendenci si něco udělat sami. Setkali jsme se s různými materiály použitými místo struny včetně různých drátů a kovových strun. Tyto zlepšováky jsou vesměs velmi nebezpečné a jejich použití už mělo za následek mnoho úrazů. Kovové části se při nárazu do překážky snadno přetrhnou a vymrští obrovskou rychlostí. Zranění hrozí nejen tomu, kdo seká, ale i osobám ve vzdálenosti dokonce desítek metrů. Používejte prosím pouze plastové a nejlépe schválené a doporučené výrobky určené pro tento účel.


Žací struny - do vody STIHL - ALFATEK s.r.o.SHRNUTÍ

Používejte doporučený průměr struny – prodloužíte životnost vašeho stroje.
Vyzkoušejte více typů a sami uvidíte, jaký typ struny je pro vaše podmínky nejlepší.

Nepoužívejte neschválené, nebo jinak nebezpečné struny.
Pokud to lze, použijte žací nůž. Více se můžete dočíst zde.

VYBÍRAT Z ŠIROKÉ NABÍDKY ŽACÍCH STRUN MŮŽETE ZDE.